Wózek elektryczny dla Sylwii
29.01.13

W Zespole Szkół Ekonomicznych w Grudziądzu uczy sie siedemnastoletnia Sylwia. Lubi matematykę i chciałaby studiować. Z uwagi na niedorozwój i niedowład kończyn porusza się na wózku inwalidzkim sterowanym manualnie. Do tego, by lepiej funkcjonować, potrzebuje wózek elektryczny. I w tym celu przyjechała dziś z rodzicami do Przysieka. Sprawdziła, czy wózek, który otrzyma od Caritas Diecezji Toruńskiej w ramach akcji "Warto być bohaterem" spełni jej oczekiwania. Okazało się, że po niewielkiej korekcie będzie pasował. W doborze pomagał jej Pan Tomasz Wieczerzak, który ma duże doświadczenie we wspieraniu osób niepełnosprawnych. Dzięki Księdzu Dyrektorowi przy współudziale Zespołu Szkół Ekonomicznych w Grudziądzu Sylwia otrzyma podczas finału akcji "Warto być bohaterem" wózek elektryczny, który pomoże jej się poruszać.

Pomoc ofiarom pożaru
24.01.13

We wtorek, 22 stycznia, w wyniku zwarcia starej instalacji elektrycznej w Toruniu na ul. Bydgoskiej wybuchł pożar, w którym ucierpiała 5-osobowa rodzina. Matka z dziećmi musiała natychmiastowo ewakuować się. W tym czasie ojciec był w pracy. Wybiegli z domu w tym, w czym stali. Dzieci nawet bez butów... Obecnie przebywają u babci na 40 metrach kwadratowych. Do spalonego mieszkania nie mogą wrócić. Konieczny jest remont. Rodzina straciła cały dobytek.

Z pomocą pogorzelcom pospieszyła Caritas Diecezji Toruńskiej, przekazując na początek żywność oraz  kupując dzieciom buty i odzież - najpotrzebniejsze rzeczy przed powrotem do szkoły.

IV Marszałkowski Bal Dobroczynny
23.01.13

Sukcesem zakończył się IV Marszałkowski Bal Dobroczynny, który odbył się w Operze Nova w Bydgoszczy w dniu 19 stycznia br.

Posumowanie finansowe środków, jakie udało się pozyskać na rzecz podopiecznych z Domu Pomocy Społecznej dla Dzieci i Młodzieży Niepełnosprawnych Intelektualnie w Kamieniu Krajeńskim odbędzie się na spotkaniu Komitetetu Organizacyjnego Pań w najbliższy piątek - 25 stycznia o godz. 18.00 w Bursie Akademickiej Caritas Diecezji Toruńskiej.

W balu uczestniczyło pół tysiąca osób, a w jego organizację włączyli się, jak każdego roku, studenci z przysieckiej Bursy Akademickiej, którzy reprezentują Stowarzyszenie Ad Astra, utworzone przez ks. dra hab. Dariusza Iwańskiego. Zdjęcia z balu dostępne są na stronie internetowej www.dogwiazd.pl

Zaproszenie na finał akcji "Warto być bohaterem"
09.01.13

Jesienna akcja "Warto być bohaterem", w której udział wzięły 74 szkoły, pozwoliła zgromadzić środki w wysokości 18 611,68 zł, które przekażemy chorym i niepełnosprawnym dzieciom podczas finału akcji. Uroczystość ta odbędzie się  w toruńskim Teatrze Baj Pomorski w dniu 11 lutego o godz. 11.00 (potrwa do ok. godz. 12.30). Zgłoszenia delegacji ze szkół z podaniem ilości uczniów oraz ilości nauczycieli przyjmujemy e-mailem: torun@caritas.pl .

REKOLEKCJE WIELKOPOSTNE
09.01.13

Tegoroczne Rekolekcje Wielkopostne dla Opiekunów Szkolnych Kół Caritas odbędą się w dniach: 15-17 LUTEGO br. w Centrum Wolontariatu Caritas Diecezji Toruńskiej w Przysieku. Poprowadzi je Ks. Jarosław Janowski, Dyrektor Bursy Szkolnej Caritas Diecezji Toruńskiej w Grudziądzu. Jak zwykle rozpoczynamy w piątek obiadem o godz. 16.00. Zgłoszenia przyjmujemy mailowo: torun@caritas.pl .

Wigilijne wspomnienia z Ogniska Wychowawczego
07.01.13

W dniu 20 grudnia 2012 w Ognisku Wychowawczym działającym przy Toruńskim Centrum Caritas zorganizowano Wieczór Wigilijny dla podopiecznych placówki. W spotkaniu uczestniczyły dzieci i młodzież na co dzień korzystająca z oferty placówki, kadra , wolontariusze i zaproszeni goście .

Uroczystość rozpoczął ks. Jarosław Ciechanowski – dyrektor Toruńskiego Centrum Caritas – kierując do zebranych serdeczne słowa powitania i przypominając dzieciom chrześcijańską wartość narodzin Jezusa Chrystusa oraz  sens radosnego obchodzenia świąt Bożego Narodzenia. Po wysłuchaniu Ewangelii według Św. Łukasza i wspólnym zaśpiewaniu kolędy, wszyscy zebrani dzielili się opłatkiem i składali sobie świąteczne życzenia. Nie obyło się bez wzruszenia. Nastrój wigilijnego wieczoru podkreślił występ podopiecznych Ogniska Wychowawczego. Dzieci przedstawiły jasełkę o narodzinach Jezusa w Betlejem. To piękne przedstawienie w styczniu 2013 - na spotkaniu opłatkowym - zobaczą rodzice i rodzeństwo podopiecznych świetlicy.

W trakcie spożywania wigilijnych potraw oraz słuchania kolęd w rewelacyjnym wykonaniu uzdolnionej muzycznie młodzieży (rodzeństwo Skica z Dębowej Łąki grające na instrumentach dętych i klawiszowych),do Ogniska Wychowawczego zawitał szczególny gość – Święty Mikołaj. Rozradowane dzieci przywitały go brawami i zaśpiewały na powitanie kolędę „Pójdźmy wszyscy do stajenki”. Z wypiekami na twarzy dzieci czekały na swoje prezenty. Każdy podopieczny otrzymał 2 paczki – jedną ze słodyczami od „Caritas”, a drugą – od nieznajomego darczyńcy. W tej drugiej paczce dzieci odnajdowały „wymarzone prezenty pod choinkę”, o których w wcześniej pisały w swoich listach do Świętego Mikołaja.

Pragniemy podziękować wszystkim ludziom zaangażowanym w pomoc w przygotowaniu  naszej uroczystej Wigilii oraz za  uświetnienie swoją obecnością Wieczoru Wigilijnego w Ognisku Wychowawczym. Dziękujemy dyrekcji  TC Caritas  i Mikołajowi, który sprawił dzieciom tyle radości. Szczególne słowa wdzięczności kierujemy do bezimiennych darczyńców – wspaniałych, bezinteresownych ludzi, którzy odpowiedzieli na  listy naszych dzieci i spełnili ich świąteczne marzenia. Życzymy wszystkim Państwu wszelkich łask i opieki Nowonarodzonego  w  2013 roku.

Hanna Dobromilska

Wolontariusze Grudziądzkiego Centrum Wolontariatu laureatami konkursu "Barwy Wolontariatu"
03.01.13

Regionalna Kapituła powołana przez Stowarzyszenie Kujawsko-Pomorski Ośrodek Wsparcia Inicjatyw Pozarządowych „Tłok” dokonała wyboru regionalnych laureatów ogólnopolskiego konkursu „Barwy wolontariatu”. Centrum Wolontariatu Grudziądzkiego Centrum Caritas zajęło II miejsce w etapie regionalnym.

Wyniki regionalnego etapu konkursu (trzy pierwsze miejsca) zostały przekazane do Centrum Wolontariatu w Warszawie. Spośród tych kandydatur wybrani zostaną laureaci konkursu ogólnopolskiego, a ich sylwetki zaprezentowane podczas uroczystej Gali Wolontariatu, która odbędzie się na przełomie stycznia i lutego 2013 r. w Warszawie.

Wolontariusz/grupa wolontariuszy

Organizacja

Ilość punktów przyznana przez Kapitułę Regionalną

I miejsce

Karolina Kołodziejska

PAH. Biuro w Toruniu

36

II miejsce

Grupa wolontariuszy z Centrum Wolontariatu Grudziądzkiego Centrum Caritas

Grudziądzkie Centrum Caritas

35

III miejsce

Sylwia Szulc

PAH. Biuro w Toruniu

34

Dzięki takim konkursom mamy możliwość zaprezentować swoją działalność i efekty naszej pracy, a także możemy dowiedzieć się na czym polega działalność innych wolontariuszy. Posiadając wiarę w lepsze jutro, uzbrojeni w chęci i motywację do dalszego działania z całą pewnością będziemy angażować się w nowe akcje i jednocześnie zapraszamy do włączenia się do grupy grudziądzkiego wolontariatu.

MK