W Toruniu zainaugurowaliśmy wielkie dzieło!
30.11.18

W piątek 30 listopada na toruńskim lodowisku ”Tor-Tor” odbyła się Inauguracja XXV Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom z udziałem 3000 uczniów. Podczas tego wydarzenia zapaliliśmy ogromną wigilijną świecą, przypominając o jej symbolice: cieple domowego ogniska, nadziei i pochyleniu się nad drugim człowiekiem.

Jak zwykle odwiedził nas Mikołaj ze śnieżynkami i Wujek Jacek, a na lodzie zaprezentowali się łyżwiarze i hokeiści. W tym roku oprócz łakoci i opasek odblaskowych uczestnicy otrzymali owoce i warzywa. Podczas wydarzenia mówiliśmy nie tylko o potrzebie pomagania, ale również o bezpieczeństwie i zdrowym żywieniu. Podsumowaliśmy też akcję „Jestem widoczny, jestem bezpieczny” oraz „Warto być bohaterem”, w ramach której młodzież zebrała w tym roku już ponad 30 000 zł (uczniowie Szkoły Podstawowej Towarzystwa Salezjańskiego jak co roku wykazali się największą ofiarnością i przekazali ponad 6500 zł) na pomoc chrześcijańskim uczniom w ogarniętej wojną Syrii oraz dla chorych dzieci z naszej diecezji.

Dziękujemy:

Policji, Straży Miejskiej, CSAiU, Straży Pożarnej, Miejskiemu Ośrodkowi Sportu i Rekreacji, Nadleśnictwu Toruń, Krajowej Spółce Cukrowej S.A., Stowarzyszeniu Producentów Owoców i Warzyw „Cuiavia”, CPP Nestle Pacific, wolontariuszom z II LO, VI LO i z CKU w Gronowie!

Dofinansowano ze środków Miasta Torunia.

W piątek zapalamy świecę Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom
26.11.18

Przed Wami ostatnia szansa zapisania się mailem: torun@caritas.pl na Inaugurację Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom, które odbędzie w najbliższy piątek o godzinie 11.00  na toruńskim lodowisku Tor-Tor. Dla 3000 uczestników mamy przygotowane prezenty w postaci nie tylko słodyczy i opasek odblaskowych, ale i owoców oraz warzyw. Stawiamy w tym roku na zdrową żywność. Ponieważ prezenty będą spore, wskazane jest zabranie ze sobą dodatkowego worka/reklamówki.

Zapraszamy serdecznie!!!

Kocham Cię, Polsko!
19.11.18

W dniu 14 listopada 2018 r. w Iłowie-Osadzie odbyło się IV integracyjne spotkanie uczestników środowiskowych domów samopomocy Kocham Cię, Polsko!. W tym roku spotkanie te było niebywale wyjątkowe z dwóch powodów. Mianowicie na zaproszenie odpowiedziała rekordowa liczba domów z terenu trzech województw: warmińsko – mazurskiego, mazowieckiego oraz kujawsko – pomorskiego. Gościliśmy przedstawicieli z: Działdowa, Chełmna, Torunia, Blizna, Brodnicy, Grudziądza, Żuromina, Lidzbarka, Mławy, Nidzicy i Ukty. Drugi powód, dla którego impreza była niezwykła, to fakt, iż zbiegła się ona z ważnym dla naszej Ojczyzny wydarzeniem, a mianowicie ze 100-letnią rocznicą odzyskania niepodległości przez Polskę. Dlatego też spotkanie rozpoczęło się od uroczystego odśpiewania hymnu, a także złożenia podziękowań i wręczenia  patriotycznych upominków osobom, które zawsze wykazują wielką życzliwość i otwartość na działania realizowane przez ŚDS w Iłowie – Osadzie.

Część artystyczna została przygotowana przez gospodarzy – rozpoczęto polonezem, a zakończono filmem z pozdrowieniami od przedstawicieli z różnych państw świata.

Po spożytym posiłku przyszedł czas na wspólną zabawę. Profesjonalną oprawę muzyczną zapewnił zaprzyjaźniony zespół Imperial, który poprzez swoją fachową pracę co roku stwarza niezwykłą atmosferę i klimat na imprezie. Tegoroczne spotkanie przede wszystkim służyło integracji osób niepełnosprawnych z różnych placówek i przełamywaniu barier.

Wszystkim dziękujemy za wspólną zabawę i do zobaczenia za rok.

Buenos dias !!!
19.11.18

Są, przyjechali, doczekaliśmy się! Paula i Aguenyú, przybyli do nas prosto ze słonecznej Hiszpanii! Przez 6 miesięcy jako wolontariusze, będą pracować z naszymi podopiecznymi, poznawać Brodnicę, Polskę, naszą kulturę i wymieniać z nami doświadczenia i wiedzę!

Wszystko to w ramach europejskiego programu Erasmus+ (European Voluntary service), w którym to wolontariusze, tacy jak Paula i Aguenyú, pomagają przy realizacji projektów na rzecz lokalnej społeczności, poznają inną kulturę, język oraz nawiązują międzynarodowe znajomości. Doświadczenie i wiedza zdobyte podczas wolontariatu bardzo często są przez nich wykorzystywane w późniejszym życiu osobistym i zawodowym. Wolontariusze nie ponoszą kosztów udziału w programie, ale także nie dostają wynagrodzenia za swoją prace – w końcu to wolontariat ;-)

Brodnickie Centrum Caritas 23 lutego 2017 roku otrzymało status Organizacji Przyjmującej i od tego momentu może brać udział w Programie jako certyfikowana organizacja.

Mamy nadzieję, że dla naszych Gości z Hiszpanii będzie to piękna przygoda. Wiemy, że nasi Podopieczni już ich lubią!

Paula & Age ¡Bienvenido a Brodnica!