"Warto być bohaterem" tekst Razem wybudujmy szkołę w Afryce
24.10.17

Razem wybudujmy szkołę w Afryce
Michał Ciechowski

Głód w Afryce wygląda inaczej. Zapisany jest w oczach dzieci, które każdy kolejny dzień przeżywają dzięki miseczce fasoli. Na głodowe porcje pracują w upale lub ulewnym deszczu. Odskocznią jest nauka. Schronieni w cieniu drzew próbują czytać i liczyć. Często na własną rękę. Szkół tam praktycznie nie ma.

W tym roku dziesiąta odsłona akcji Warto być bohaterem przekroczy granice Polski i dotrze do świata, który my znamy głównie z telewizji. Trudy dzieciństwa, pracy i życia poznała tam jednak siostra Zygmunta, która pracuje z dziećmi w ramach misji w Burundi, w Afryce wschodniej. Nauczając o Bogu, przekazuje im też największe wartości ludzkie. Pokazuje, w jak prosty sposób można innemu człowiekowi przekazać dobro.

- Bohaterstwo ma wiele stron – podkreśla siostra Zygmunta. – Dajemy jego świadectwo każdego dnia, a w najmniejszych gestach poznajemy smak satysfakcji z naszych działań. W Polsce sytuacja dzieci się poprawiła, z akcją wychodzimy więc dalej, do najmłodszych, którzy potrzebują naszej pomocy na Czarnym Lądzie. Wspólnie możemy im dać szansę na edukację.

W Afryce szkół jest jak na lekarstwo. Na jednego nauczyciela przypada ponad setka dzieci. W Burundi, gdzie na misję wyjeżdża siostra zakonna, połowa z około dwunastomilionowego kraju to dzieci. I choć mają obowiązek nauki, nie ma miejsc, w których mogą ją pobierać.  Każdy dzień więc wychodzą wraz z rodzicami w góry, by na ich zboczach uprawiać pola. Z motyką w ręku i koszem na głowie spędzają tak po kilkanaście godzin. Gdy około godziny 16 zakończą swoje działania, mogą poszukać czegoś do jedzenia.

- Zapasów się tam nie robi, ponieważ albo zniszczy je słonce, albo zjedzą insekty – tłumaczy siostra. – Podstawą ich pożywienia jest fasola, którą nauczyli się uprawiać od misjonarzy. Znikome jej ilości spożywają raz dziennie, uprzednio gotując ją na palenisku. Jedzą rękoma. Każdy ma określony przydział. Piją wodę, którą przyniosą z odległego źródła. Przed zmierzchem zaś schować się muszą w chatach, aby uchronić się przed zwierzętami.

Tak wygląda ich dzień. A gdy ulewne deszcze zaleją pola lub uprawy zniszczy palące słońce, w domu panuje głód.

- Choroba głodowa dotyka najpierw dzieci, później dorosłych – tłumaczy siostra Zygmunta.

Misjonarze pomagają jak tylko mogą, jednak bez tych, którzy wspierają akcję z Polski, nie mogą wiele zdziałać. Siostra Zygmunta miała okazję zakładać pierwszą placówkę Sióstr Karmelitanek Dzieciątka Jezus. Praca ta dziś, po latach, daje owoce, zarówno w Afryce, jak i w Polsce.

- Pomagaliśmy dzieciom, które wymagały intensywnej opieki, były niedożywione, z obrzękami głodowymi – opisuje. – Stworzyłyśmy coś w postaci przedszkola. Maluchy dostawały kubek mleka, miseczkę fasoli, a po południu biegły do domu. Odżyły, a teraz nie chcą ustąpić miejsca młodszym. Chciałybyśmy więc stworzyć im kolejny „drugi dom” – tym razem szkołę.

Dzięki dużemu zaangażowaniu sióstr dzieci uczą się trudnych warunkach. Jest jednak szansa na wybudowanie w Afryce szkoły z prawdziwego zdarzenia. A udać się to może dzięki współpracy z Polakami i polską młodzieżą.

- Zrobię wszystko, aby ta szkoła powstała – podkreśla siostra Zygmunta. – I choć nie mamy środków finansowych, kwestuję pod kościołami, aby uzbierać jakikolwiek grosz. Koszt takiej placówki to około 150-200 tysięcy euro. Zaniesiemy gorące serca Polaków na Czarny Ląd i tam będziemy przedłużeniem ich ramion. Bo warto być bohaterem, którym już dziś stać się może każdy z nas.

Regulamin akcji
24.10.17

2017/2018

„WARTO BYĆ BOHATEREM”

Akcja Caritas Diecezji Toruńskiej

Caritas Diecezji Toruńskiej zaprasza do udziału w akcji „Warto być bohaterem”.

Każdorazowo naszemu przedsięwzięciu towarzyszy tekst dydaktyczny. W tym roku przedstawimy potrzebę budowy szkoły w Burundi (tekst zatytułowany „Razem wybudujemy szkołę w Afryce” znajduje się na www.torun.caritas.pl i facebook.com/caritas.torun oraz w październikowym numerze „Świadectwa”).

Regulamin

1) Organizatorem akcji „Warto być bohaterem” jest Caritas Diecezji Toruńskiej.

2) Akcja trwa na terenie szkół do dnia 24 XI 2017 r.

3) Celem akcji jest budzenie wrażliwości i szacunku dla drugiego człowieka, a także zachęcanie do wolontariatu i pomocy chorym dzieciom.

4) W klasach należy przeprowadzić pogadankę z wykorzystaniem tekstu „Razem wybudujemy szkołę w Afryce”. Został on umieszczony na www.torun.caritas.pl, facebook.com/caritas.torun oraz w magazynie „Świadectwo”. Potrzeba wsparcia ubogich dzieci w Afryce będzie punktem wyjścia do dyskusji o otwarciu na otaczający nas świat, o miłości, o relacjach w rodzinie, o wolontariacie, a także walce z cierpieniem i budzonej przez nie wrażliwości.

5) Do dnia 24 XI br. prosimy o zorganizowanie różnych działań (mogą to być: kiermasze, loterie, aukcje, rozprowadzanie cegiełek, bilety wstępu na szkolne spektakle lub dyskoteki itp.), mających na celu zbiórkę środków pieniężnych, które będą przekazane chorym, niepełnosprawnym i ubogim dzieciom na ich leczenie, rehabilitację lub zakup sprzętu rehabilitacyjnego.

6) Podsumowanie pierwszego etapu projektu nastąpi podczas Inauguracji Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom w dniu 1 grudnia br. (piątek) o godz. 11.00 na toruńskim Lodowisku TOR-TOR. Szkoły, które włączą się w akcję, zapraszamy do udziału w tym wydarzeniu. Przyjazd należy potwierdzić e-mailem: torun@caritas.pl lub faksem:
56 674 44 02.

7) Do dnia 28 XI br. prosimy o przesłanie:

a) zebranych środków pieniężnych na konto:

Caritas Diecezji Toruńskiej, Sz. Bydgoska 1, 87-100 Toruń

28 2030 0045 1110 0000 0064 8240

z dopiskiem „Warto być bohaterem”

b) potwierdzenia ilości wysłanych pieniędzy e-mailem torun@caritas.pl lub faksem
56 674 44 02 z informacjami:

ilu jest uczniów w szkole,

jak liczna delegacja ze szkoły przyjedzie na podsumowanie akcji w dniu 1 XII na TOR-TOR.

8) Wszystkie szkoły, biorące udział w projekcie otrzymają CERTYFIKAT SZKOŁY BUDUJĄCEJ WRAŻLIWOŚĆ SPOŁECZNĄ W ROKU 2017 (najbardziej zaangażowanym szkołom wręczymy go podczas Inauguracji Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom, pozostałym wyślemy pocztą).

9) Uroczysty finał i przekazanie środków dzieciom chorym i niepełnosprawnym planujemy 8 lutego 2018 (CZWARTEK) o godz. 11.00 w Teatrze Baj Pomorski w Toruniu przy ul. Piernikarskiej 9 – zapraszamy delegacje (zgłoszenia będziemy przyjmować drogą elektroniczną: torun@caritas.pl)

Osoba do kontaktu: Anna Pławińska tel. 668 122 952

1 grudnia Inauguracja Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom
19.10.17

W tym roku Inauguracja Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom z udziałem Jacka Beszczyńskiego, hokeistów i łyżwiarzy odbędzie się w dniu 1 grudnia o godz. 11.00 na toruńskim lodowisku Tor-Tor (i potrwa do ok. godz. 13.00). Hasło tegorocznego wydarzenia brzmi: „Miłosierdzie jest jedno”. Na uczestników wydarzenia czekają drobne upominki.

Wszystkich zachęcamy do włączenia się w pomoc ubogim rodzinom w formie podarowania maskotek i zabawek. Prosimy, jak każdego roku, o przynoszenie rzeczy nowych. Prezenty będzie można złożyć podczas uroczystości 1 grudnia w korytarzu lodowiska Tor-Tor. Z góry dziękujemy za przywiezione dary!

Zgłoszenia grup (z podaniem ilości dzieci oraz opiekunów) na Inaugurację Wigilijnego Dzieła Pomocy Dzieciom przyjmujemy e-mailem: torun@caritas.pl

Zadanie jest dofinansowane ze środków Miasta Toruń.

Na Dzień Nauczyciela :)
13.10.17

Kochani!

W dniu Waszego święta składamy z serca płynące życzenia. Niech dobry Bóg prowadzi Was w trudnej, a zarazem bardzo odpowiedzialnej pracy dydaktycznej i wychowawczej, aby przynosiła ona przepiękne owoce.Życzymy dużo miłości i wspaniałych spotkań z drugim człowiekiem.

ks. Daniel i pracownicy Caritas

25 lat Caritas Diecezji Toruńskiej (fot. Jakub Grabowski)
09.10.17
5 października w uroczystości na toruńskich Jordankach wzięli udział m.in. samorządowcy, wolontariusze oraz ci, którzy wspierają tę duszpastersko-charytatywną organizację.
Jak mówi ks. Daniel Adamowicz - dyrektor toruńskiej Caritas, minione 25 lat to czas intensywnej pracy, ale i budowania znakomitych relacji.

- Relacji, które opierały się na bardzo na pięknej bazie - dobra, wrażliwości. To był czas, gdy rzesza ludzi współtworzyła z Caritas Diecezji Toruńskiej cały potencjał do pomagania - zaznaczył ks. Daniel Adamowicz.

- Od wielu lat współpracujemy z Caritas w Grudziądzu. Nasze skazane wykonują prace porządkowe, kierujemy tam do zatrudnienia nieodpłatnego - pomagają, jest pani w recepcji w bursie. Od wielu lat nasi skazani w Caritas wykonują prace remontowe i porządkowe - powiedziała podpułkownik Małgorzata Gajdus-Ciborowska, zastępca dyrektora z Zakładu Karnego nr 1 w Grudziądzu.

Caritas Diecezji Toruńskiej pomaga bezdomnym, dzieciom z ubogich rodzin czy osobom niepełnosprawnym.

za: www.radiopik.pl

Podczas gali 25-lecia zostały uhonorowane najbardziej zasłużone osoby w działalności charytatywnej w czterech kategoriach: INWESTYCJE, DZIAŁALNOŚĆ DORAŹNA I DŁUGOFALOWA, AKCJE I FORMACJA. Była to też okazja do podziękowania pracownikom w długoletnim stażem.
Uroczystość uświetniła Toruńska Orkiestra Symfoniczna pod batutą dyrektora Marka Czekały.
Za pomoc dziękujemy wolontariuszom: II LO w Toruniu, V LO w Toruniu, VI LO w Toruniu, Bursy Akademickiej w Przysieku i Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Toruniu.
Zadanie wsparła Gmina Miasta Toruń.

Druga część 25-lecia, Eucharystia pod przewodnictwem Księdza Biskupa Andrzeja Suskiego,  odbyła się w Sanktuarium Miłosierdzia Bożego i św. S. Faustyny na Koniuchach.