Ogólnopolska Zbiórka Żywności Tak pomagam! 6-7 grudnia
04.12.19

W piątek i sobotę w wybranych sklepach w Toruniu, Brodnicy, Grębocinie, Małej Nieszawce, Unisławiu,Dąbrowie Chełmińskiej,Zbicznie, Chełmży,Kowalewie Pomorskim, Przysieku prawie sześciuset wolontariuszy Szkolnych Kół Caritas będą zbierali żywność o długim terminie ważności. Z zebranej żywności będą przygotowane paczki świąteczne dla osób potrzebujących.
Serdecznie dziękujemy za okazane wsparcie

Szkolenie "Chronię siebie, chronię innych"
23.04.12

W czerwcu rusza tegoroczna edycja szkolenia "Chronię siebie chronię innych - profilaktyka uzależnień w profilaktyce". Zgłoszenia (10 uczniów i nauczyciel) ze szkół toruńskich przyjmujemy mailowo: torun@caritas.pl

TERMINY:

I i II gr.  :16-17 czerwca (szkoły podstawowe)

III i IV gr.: 8-9 września (gimnazja)

V i VI gr.: 15-16 września (szkoły ponadgimnazjalne)

VII i VIII gr.: 6-7 października (szkoły podstawowe)

IX i X gr.: 20-21 października (gimnazja)

XI i XII gr.: 27-28 października (szkoły podstawowe)

Szkolenie dotowane jest ze środków Urzędu Miasta Torunia (każda grupa liczy 22 osoby, czyli 20 uczniów i 2 nauczycieli)

plan

sobota (10 godz.)

9.00 - Młodzież i profilaktyka o krok dalej (3 godz.) – mgr Magdalena Paralusz

11.15 – herbata, kawa, ciastko

11.45 - Liderzy wsparcia rówieśniczego jako realizatorzy wybranych strategii profilaktycznych – przygotowanie propozycji działań z zakresu profilaktyki pierwszorzędowej i alternatywnej (2 godz.) - mgr Alina Kocieniewska

13.15 – obiad

14.15 - Liderzy wsparcia rówieśniczego jako realizatorzy wybranych strategii profilaktycznych – przygotowanie propozycji działań z zakresu profilaktyki pierwszorzędowej i alternatywnej (1 godz.) - mgr Alina Kocieniewska

15.00 – Koronka do Bożego Miłosierdzia

15.30 – podwieczorek

16.15 - Liderzy wsparcia rówieśniczego jako realizatorzy wybranych strategii profilaktycznych – przygotowanie propozycji działań z zakresu profilaktyki pierwszorzędowej i alternatywnej (2 godz.) - mgr Alina Kocieniewska

18.00 – kolacja

18.30 – Liderzy wsparcia rówieśniczego jako realizatorzy wybranych strategii profilaktycznych – przygotowanie propozycji działań z zakresu profilaktyki pierwszorzędowej i alternatywnej (2 godz.) - mgr Alina Kocieniewska

niedziela (7 godz.)

8.30 – śniadanie

9.00 – przerwa na Mszę św. (w parafii w Przysieku o godz. 9.30)

10.40 – kawa, herbata, ciasto

10.45 - Profilaktyka uzależnień w dziennikarstwie (3 godz.) – mgr Sybilla Walczyk

13.00obiad z podwieczorkiem

13.30 - Profilaktyka uzależnień w dziennikarstwie (2 godz.)mgr Sybilla Walczyk

15.00 – Koronka do Bożego Miłosierdzia

15.15 - Profilaktyka uzależnień w dziennikarstwie (2 godz.) z przerwą na podwieczorek
             mgr Sybilla Walczyk

16.45 – zakończenie

Caritas w służbie umocnienia wiary
23.04.12

Mając w pamięci wystąpienie Jana Pospieszalskiego na spotkaniu inaugurującym działalność Diecezjalnej Rady Dobroczynności, kolejny raz mogliśmy się z nim spotkać. Tym razem Jan Pospieszalski uświetnił Rejonowe Spotkania Formacyjne Kapłanów w Brodnicy, Grudziądzu oraz w Toruniu w dniach 16-18 kwietnia. Mówił między innymi, jak ważne jest wsłuchanie się w to, co podają nam media we współczesnym świecie. Te same informacje mogą bowiem nam zostać przekazane na różne sposoby i to od nas zależy, jak je zinterpretujemy. Kościół również musi zmierzyć się z takim wpływem, nierzadko broniąc się przed różnymi głosami z zewnątrz, czego przykładem są publikacje oraz wydarzenia ostatniej dekady.

Jan Pospieszalski podkreślał też rolę pomocy drugiemu człowiekowi. Kościół nie działa w tym względzie tylko lokalnie, lecz niesie pomoc całemu ludowi i trzeba o tym pamiętać. Świadectwem pomocy Kościoła jest działalność Caritas Diecezji Toruńskiej, udokumentowana w najnowszej książce „Posługa miłości – 20 lat ”. Są w niej, jak powiedział Jan Pospieszalski „setki tysięcy happy endów”, którymi można zobrazować działalność charytatywną Kościoła.

Kleryk Damian Wiśniewski

20 lat posługi miłości - fot. Sauron B. Adamczyk
17.04.12

„Dyrektor Caritas Diecezji Toruńskiej jest zakochany w Caritas, żyje posługą miłości i cały oddaje się tej misji. Dlatego działalność pomocowa Caritas Diecezji Toruńskiej jest tak efektywna i różnorodna” – tymi słowami Prezydent Miasta Torunia, Michał Zaleski podsumował w Dworze Artusa dwudziestoletnie funkcjonowanie organizacji. A Marszałek, Piotr Całbecki w uznaniu zasług uhonorował Księdza Prałata Daniela Adamowicza najwyższym Medalem Marszałka Województwa Kujawsko-Pomorskiego „Unitas Durat Palatinatus Cuiawiano-Pomeraniensis”.

Na uroczystość z okazji 20 lat działalności Caritas Diecezji Toruńskiej, która odbyła się w toruńskim  Dworze Artusa  w dniu 12 kwietnia br., przybyło wielu znamienitych gości, przez wszystkie lata współtworzących rzeczywistość pomocową na terenie naszej diecezji. Była to wspaniała okazja do podziękowania wszystkim przyjaciołom Caritas. 46 instytucji, firm, darczyńców indywidualnych i wolontariuszy otrzymało takie podziękowania z rąk Księdza Biskupa Andrzeja Suskiego. Za działalność zostali również uhonorowani dyrektorzy placówek Caritas z terenu naszej diecezji. Uroczystość uświetnił koncertem, na który złożyły się najpiękniejsze utworzy Fryderyka Chopina, wybitny pianista Paweł Wakarecy.

20 lat Caritas Diecezji Toruńskiej (artykuł z Gazety Pomorskiej) fot. Andrzej Krzemiński
16.04.12

- Toruńska Caritas jest sumą ludzkiej życzliwości - mówił podczas jubileuszu 20-lecia organizacji jej dyrektor ks. Daniel Adamowicz.

W czwartek, 12 kwietnia w Dworze Artusa pracownicy, przyjaciele, darczyńcy i wolontariusze świętowali 20. urodziny Caritas Diecezji Toruńskiej.

Spotkanie było okazją do podziękowań (ich formą było uhonorowanie osób zasłużonych dla CDT), ale też podsumowań, bo przez dwie dekady toruńska Caritas z organizacji, która nie posiadała żadnego zaplecza materialnego ani doświadczenia, stała się instytucją pomagającą w ciągu roku 32 tys. osób.

- Wbrew pozorom trudno jest mi mówić o Caritas - żartuje ks. Daniel Adamowicz. - Nie dlatego, że niewiele jest do powiedzenia. Przeciwnie - dlatego, że nasza działalność jest szeroka i wielowątkowa. Równolegle prowadzimy ponad 20 projektów i każdy jest ważny. Istotą jest to, że staramy się realizować misję Kościoła, nawiązując jednocześnie do tradycji służby potrzebującym. Myślę, że udaje nam się to robić, a efekty naszej pracy są bardzo realne, namacalne.

Te "realne efekty" to m.in. 11 ośrodków Caritas na terenie całej Diecezji Toruńskiej, jadłodajnie, noclegownie, łaźnie, tony żywności czy pomoc finansowa, która trafia na konta ludzi chorych i niepełnosprawnych bądź znajdujących się w szczególnie dramatycznej sytuacji życiowej. Takie przypadki - jak podkreśla ks. Daniel Adamowicz - najbardziej zapadają w pamięć i wstrząsają, ale gdy uda się doprowadzić je do szczęśliwego finału, dają ogromne poczucie spełnienia.

Dyrektor toruńskiej Caritas doskonale pamięta dwa takie momenty. Jeden sprzed trzech lat, gdy udało się wybudować dom dla rodziny pogorzelców.

Druga historia ma swoje źródło jeszcze w latach 80. - Jako młody ksiądz pracowałem w Brodnicy - wspomina ks. Adamowicz. - Zaprzyjaźniłem się z podopiecznymi tamtejszego domu dziecka. Była wśród nich Małgosia, która miała wkrótce się usamodzielnić, ale w ostatniej chwili uciekła, bo jakiś chłopak zawrócił jej w głowie. Minęły lata, zbudowaliśmy Toruńskie Centrum Caritas. Był rok 1997. Właśnie sprowadziły się siostry pasterki, usiedliśmy do pierwszej wspólnej kolacji. I nagle zadzwonił domofon. Otworzyłem drzwi i zaniemówiłem. Zobaczyłem przed sobą Małgosię z dwójką dzieci. I wtedy odczułem, jak ważne było to, co się wydarzyło w ostatnim czasie, jak potrzebny był nasz wysiłek. To daje siłę do dalszej pracy.

Caritas w liczbach

- Na terenie Diecezji Toruńskiej działa pięć jadłodajni, które przygotowują 1,5 tys. posiłków dziennie;
- Z łaźni prowadzonych przez Caritas każdego dnia korzysta ok. 40 osób;
- Co roku na święta Caritas przekazuje najuboższym 70 ton żywności;
- W ramach unijnego programu dożywiania PAED co roku 32 tys. osób otrzymują pomoc o wartości 8 mln zł.

Magdalena Janowska

Życzenia na Święto Zmartwychwstania Pańskiego
05.04.12

Na Święto Zmartwychwstania Pańskiego w imieniu własnym, wszystkich współpracowników oraz wolontariuszy Caritas, składam najserdeczniejsze życzenia, niech ten szczególny czas budowania wiary, nadziei i miłości na fundamencie Jezusa Zmartwychwstałego będzie czasem radosnym i pełnym pokoju.

Szczęść Boże

ks. Prałat Daniel Adamowicz

WSPOMNIENIE Z REKOLEKCJI WIELKOPOSTNYCH
02.04.12

Tegoroczne rekolekcje wielkopostne dla opiekunów Szkolnych Kół Caritas odbyły się w Centrum Wolontariatu w Przysieku w dniach: 23-25 marca pod hasłem „Rok wiary”. Poprowadził je Ojciec Jacek Aniszewski (CSsR), rozpoczynając od Drogi Krzyżowej, po której wraz z pierwszą konferencją mogliśmy zapoznać się z krótkim materiałem filmowym obrazującym, jak rozwija się wiara we współczesnej Europie i na całym świecie.

Sobotnie przedpołudnie rozpoczęło się modlitwami oraz kolejną konferencją, w której Ojciec Rekolekcjonista przypomniał nam, jak ważna jest rodzina (pokazał trzy jej święte filary: łoże, stół i stół eucharystyczny) i jak istotne jest przekazywanie młodemu pokoleniu wzorców płynących z wiary, w której wzrastamy. Opiekunowie Szkolnych Kół Caritas jako nauczyciele są w dużej mierze odpowiedzialni za wychowanie i kształtowanie postaw życiowych.

Istotnym elementem rekolekcji była możliwość przystąpienia do Sakramentu Pokuty i Pojednania, który pozwolił owocniej przeżyć ten czas skupienia. Po sobotniej Adoracji Najświętszego sakramentu Mszę św. odprawił Ks. Prałat Daniel Adamowicz.

Po kolacji Dyrektor Caritas Diecezji Toruńskiej przypomniał zadania jakie spoczywają na każdym z opiekunów Szkolnych Kół Caritas. Mówił o tym, jak ważne jest otwarcie na drugiego człowieka, na potrzebującego, a  takiemu wyjściu towarzyszą inicjatywy podejmowane przez Caritas Diecezji Toruńskiej we współpracy z młodzieżowym wolontariatem.

Niedzielna konferencja, kończąca dni skupienia, była podsumowaniem wszystkich rozważań podjętych przez Ojca Jacka Aniszewskiego, który mówił, iż najważniejsze jest to, by umieć słuchać drugiego człowieka, gdyż z chęci słuchania, wypowiadania się i porozumienia nawiązuje się prawdziwy dialog z bliźnim.

kleryk Damian Wiśniewski