„Kromka Chleba Caritas” – znana akcja w nowej odsłonie
18.09.17

19 września w prawie 800 sklepach sieci Biedronka, która jest głównym partnerem akcji, wolontariusze Caritas z 29 diecezji będą zbierali podstawowe artykuły spożywcze, które trafią do potrzebujących wsparcia seniorów. Zbiórka odbędzie się również wybranych sklepach Biedronki w diecezji toruńskiej.

Wystartowała ogólnopolska kampania Caritas Polska - „Kromka Chleba Caritas”, w tym roku pod hasłem „Kromka chleba dla sąsiada”, której celem jest uwrażliwienie społeczeństwa na potrzebę dzielenia się, a także zwrócenie uwagi na potrzeby seniorów.

Według statystyk w 2020 roku ponad 25% Polaków będzie miało powyżej 60 roku życia a jeśli trend gwałtownie się nie zmieni to w 2050 roku będzie to 40 % osób. Blisko 45% 60-latków i 90% 80 - latków deklaruje trudności z pokonywaniem schodów. Ponad dwie trzecie seniorów powyżej 60 roku życia cierpi na choroby przewlekłe i regularnie odwiedza aptekę. Do tego dochodzą niskie emerytury i samotność, gdyż prawie połowa osób po 75 roku życia to wdowcy.

„Kromka chleba dla sąsiada” z jednej strony ma na celu zgromadzenie żywności, która zostanie przekazana osobom starszym, samotnym i potrzebującym, z drugiej, zbiórkę środków na pomoc dla nich, z trzeciej zaś, uwrażliwienie społeczeństwa na potrzeby i los samotnych osób starszych i uaktywnienie pomocy sąsiedzkiej.

Już widoczni
12.09.17

Wczoraj w Przysieku ruszyła tegoroczna edycja akcji "Jestem widoczny, jestem bezpieczny". Szkolenie w miasteczku drogowym WORD-u i zajęcia z Policją oraz Strażą Miejską przeszli najmłodsi z: Przedszkola "Dziecięca Odyseja" w Toruniu, Szkoły Podstawowej w Nieżywięciu oraz ze Szkoły Podstawowej w Kruszynach. Dzisiaj zajęcia praktyczne rozpoczęły: Szkoła Podstawowa nr 5 w Toruniu i Szkoła Podstawowa w Małej Nieszawce. Do końca tygodnia w sumie 500 dzieci, dzięki Urzędowi Marszałkowskiemu Województwa Kujawsko-Pomorskiego, zdobędzie praktyczne umiejętności z zakresu ruchu drogowego oraz otrzyma kamizelki odblaskowe.